Földrajz


Hejőkürt fekvése, megközelíthetősége

Hejőkürt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Tiszaújváros és Mezőcsát városok szomszédságában, a Tisza és a Hejő találkozásánál fekvő dinamikusan fejlődő kisközség.

Közúton a település rendkívül kedvezően megközelíthető. A község É-i részén, a lakott területtől alig 400 m-re található az M3-autópálya hejűkürti csomópontja, mely a település minden irányból történő kedvező megközelíthetőségét biztosítja. Az autópálya mellett jó minőségű kisebb rendű utakkal a környező települések, városok (Mezőcsát, Tiszaújváros, Miskolc, Polgár, Tiszatarján, Oszlár, Nemesbikk, Tiszapalkonya stb.) is nagyon könnnyen megközelíthetők.

A tömegközlekedés nagy részét a VOLÁN helyközi autóbusz járatai bonyolítják, illetve a falugondnoki busz járat segíti a közlekedést. A településen áthaladó autóbusz járatok száma 126 j/nap. A helyközi járatok lehetővé teszik a szomszédos települések, városok Mezőcsát, Tiszaújváros gyors és könnyű megközelíthetőségét. Miskolcra közvetlen buszjárat nincs, ezért autóbusszal csak Tiszaújváros, vagy Mezőcsát városokon keresztül közlíthető meg a megyeszékhely. A településen halad át az Eger-Nyíregyháza viszonylatú távolsági busz járat is, mely tovább növeli a település térségi kapcsolatait.

Hejőkürtnek közvetlen vasútállomása nincs. A lakosság a Mezőcsáti és a Nyékládháza-Tiszaújváros vasúti megállóhelyeket használja.

Hejőkürt az M3-as autópálya átadásával az országos, sőt a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódott, mivel az autópálya a transzeurópai hálózatok rendszerében is fontos közlekedési folyosóvá vált.

 

Földrajzi jellemzők

Hejőkürt sík jellegű település, a Tisza árterületén található, a jobb parti vízgyűjtőjéhez tartozik, ezért a folyó felé enyhén lejt. A Hejő a Sajóval párhuzamosan folyik a Tiszába. Éghajlata mérsékelten meleg, száraz, de É-on már közel van a mérsékelten száraz éghajlati típushoz.