�� HEJŐKÜRT HONLAPJA VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA

HEJŐKÜRT HONLAPJA VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA


Főoldal
Hírek
Hejőkürtről
Közigazgatás
Intézmények
Szolgáltatások
Egyház
Információs Pont
Pályázatok
Vissza az alapoldalhoz


Egyház


Római Katolikus Egyház

Plébánia: 3587 Tiszapalkonya, Hősök tere 2.
Plébános: Szűcs Zsolt
Mobil: 30/370-10-10)
E-mail: szucs.zsolt@egriegyhazmegye.hu

Postacím: 3588 Hejőkürt, Kassai utca 9
Hejőkürtöt 1261-ben az egri püspökség birtokai között sorolják fel. A településnek 1332-ben már temploma volt. Eszterházy püspök a pusztává lett falut 1783-ban népesítette be katolikus lakókkal, számukra egy jobbágyházban kis kápolnát rendezett be. 1784-ben lelkészséggé, majd 1792-ben önálló plébániává szervezte át. Időközben a kis kápolna kicsinek bizonyult, ezért 1815-ben Szabó András kassai püspök új templom alapjait rakatta le, amelynek építését 1819-ben fejezték be. A templom titulusa Nep. Szent János.

Az egyházközség kis lélekszámú. A falu lakossága valamivel kevesebb, mint háromszáz fő, ebből a vasárnapi szentmisén 25- 30 ember vesz részt. Jelenleg a hívek lelki gondozását az 5 km-re lévő tiszapalkonyai plébániáról Szűcs Zsolt plébános látja el Tiszapalkonyát, Hejőbábát, Hejőkürtöt, valamint a kisebb fíliákat, Oszlárt, Nemesbikket és Hejőpapit. Az elöregedett közösségnek nehéz fenntartania a templomot, amely a barokk építészetnek egyik gyöngyszeme. A templom kívül-belül már felújításra szorult, de ennek megvalósítása önerőből rendkívüli nehézséget jelentett.
Helyi összefogással elindult a templom külső felújítása. Az önkormányzat képviselő testülete felajánlásával a templom hangosítása, az egyháztanács és a helyi hívek adományával, munkájával a templom padjainak a felújítása is megvalósult.
Féléves előkészítő munka után 2006-ban megalakult a Hejőkürt Község Római Katolikus Templomáért Alapítvány a templom felújítása, állagának megóvása, a további hitélet gyakorlásához szükséges tárgyi feltételek biztosítása céljából. Az anyagi fedezet adományokból, egyházi ingatlanok értékesítéséből jött össze. A Kuratórium döntött a romos, balesetveszélyes állapotban lévő építmény felújításának a megkezdéséről.
A teljes körű külső felújítás 21.500.000.- Forintba került. További költségek merültek fel a bejárati és a hátsó ajtók cseréjével, a templom kerítés teljes körű felújításával és a kültéri energiatakarékos díszkivilágítással.
A templom külső felújítása 2007.júniusban fejeződött be. 2007. szeptember 23.-án volt a Hejőkürti Templom Felszentelése.


Az Alapítvány kuratóriuma 2011-ben a külsőleg megújult templom kerítésének megújításáról döntött. Az előkészítő munkát követően az új kovácsoltvas kerítés, mészkő tégla alapzattal és pillérekkel 2011. júniusban került átadásra. Főbb adatok: a kerítés 85,68 folyóméter hosszú a bejáratnál egy nagy és két kiskapu biztosítja a közlekedést, a külön nagykapu járművek bejutását biztosítja a templomkertbe.
A beruházás összes költsége: 4.500 .000.-Ft volt.

Hejőkürt Község Római Katolikus Templomáért Alapítvány
Működött: 2005-2013

Az alapítvány célja volt: A hejőkürti római katolikus templom felújítása, további hitélet gyakorlásához szükséges tárgyi feltételek biztosítása. 2005- ben jött létre az alapítványunk a fenti céllal, másfél év alatt jött össze a templom külső felújítására a fedezet, mely egyházi ingatlanok értékesítéséből és adományokból tevődött össze. A település képet rontó nagyon romos és balesetveszélyes állapotba lévő templomunkat az összefogás eredményeként siker koronázta, elkészült a külső felújítás 2007. szeptember 23.-án volt a Hejőkürti Templom Felszentelése. Az alapítvány kuratóriuma nevében köszönöm az adományokat és azt a sok segítséget amit kaptunk a felújítás folyamán.

Az alapítvány további célkitűzése: A hejőkürti római katolikus templombelső felújítása.
A korábbi évek folyamán a beázásokból eredő károk helyreállítása: A templom belső teljes körű restauráló festését el kell végezni.
A villamos vezetékek cseréje szükségszerűvé vált – mely avult és tűzveszélyes az 1950- es években került kivitelezésre.
A szentélyben a szobrok képkeretek restaurálását felújítását is el kell végezni. A műemlék jellegű orgona is restauráló felújításra szorul. Az alapítványunk próbál a pályázati lehetőségekkel élni, de az önrész biztosításához továbbra is várjuk a felajánlásokat.
Tisztelt Támogatóink!
Eljött az idő, az Alapítványunk minden célkitűzését teljesítette, a Kuratórium határozata alapján az Alapítványt megszüntetjük.
A templombelső felújítását az egyház képviselő testülete fogja kivitelezni. 2019. – re a templom építésének 200. évfordulójára szeretnénk a további felújításokat megvalósítani, akár pályázati támogatással, vagy további adakozással, illetve a Főegyházmegye támogatásával.
A kuratórium nevében köszönöm az alapítványunkért tett lelkiismeretes munkát, erőt, egészséget és további jó munkát kívánok mindenkinek, aki munkájával, vagy támogatásával részévé vált az elvégzett projektnek.
Tisztelettel és nagyrabecsüléssel:

Bóta Károly
az alapítvány kuratóriumának elnöke


Vissza az oldal tetejére