Humán szolgáltatások fejlesztése Bükkszentkereszten és térségében

Bükkszentkereszt Község Önkormányzata által vezetett konzorcium „Humán szolgáltatások fejlesztése Bükkszentkereszten és térségében” címmel, EFOP-1.5.2-16-2017-00035 azonosító számon támogatást nyert.  Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben: a szakemberhiány enyhítése, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő piacra való bevonása a cél Bükkszentkereszten és térségében.

Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2018.03.01.

Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.05.29.

A Projekt összköltsége 249 583 477 Ft.

Támogatás intenzitása: 100 %

Mintegy 250 millió forintos európai uniós támogatásból nyílik lehetősége Bükkszentkereszten és további 8 településnek, hogy csökkentsék a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiányt, elősegítsék a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piacon való megjelenését, valamint erősítsék a helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepét és vidék megtartó képességét, a kultúrák közötti párbeszédet.

A konzorcium 100 %-os támogatás mellett mintegy 250 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósíthatja meg a projektet a Széchenyi 2020 program keretében, Bükkszentkereszt mellet Emőd, Répáshuta, Sajóhidvég, Nyékládháza, Berzék, Hejőbába, Hejőkürt és Nagycsécs: településeken. A humán közszolgáltatások szakember ellátottságának fejlesztése érdekében 15 fő humán szakember képzését, valamint három havi bérköltségének támogatását fedezi a pályázat, továbbá 200 fő részére egyéni fejlesztési tervet készítenek.

A hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek foglalkoztathatóságának javítása érdekében 200 fő egyéni kompetencia fejlesztésére, képzésre, állásbörzére, mentorok alkalmazására is lehetőség lesz. A potenciális munkáltatóknál pedig szemléletformáló, antidiszkriminációs képzéseket valósítanak meg, innovatív programok kidolgozásával segítik a mélyszegénységben élők, különösen a romák, valamint a hátrányos helyzetbe került emberek integrációját.

A helyi kisközösségek fejlesztése keretében közösségszervezőt alkalmaznak, növelik a közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználását például film- és könyvklubbal, figyelmet fordítanak az egészségfejlesztésre, egészségügyi szűrésekre.

A vidék megtartó képességét is növelni szeretnék a projekt keretében, és cél a települési életminőség javítása is: a konzorcium településein infópontot alakítanak ki, konzultációs lehetőségeket biztosítanak például egészségügyi, jogi, szociális ügyekben. Az egészségtudatosság fejlesztése érdekében lehetőséget biztosítanak szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönzés, egyéni állapotfelmérés, a rendszeres testmozgásra szakemberek irányításával, sportklubok keretében, valamint több sportágat bemutató börzéket is tartanak majd.

A helyi kisközösségek társadalmi szerepének megerősítése és a kultúrák közötti párbeszéd erősítése érdekében figyelmet fordítanak a fiatalok közösségépítésére, önkéntességére és helyi nemzetiségek zenei és kulturális rendezvényeinek támogatására. Eszközbeszerzésre is sor kerül a projekt során.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.