18. Hejőkürti Falunap

Hejőkürt Község Önkormányzata az elmúlt évek hagyományait követve 2019. augusztus 3-án immár 18-ik alkalommal rendezte meg a HEJŐKÜRTI FALUNAPOT. Az egésznapos program az idén is korareggel a Rákóczi Horgásztavon megrendezett HORGÁSZVERSENNYEL kezdődött, melyre 28 lelkes pecás nevezett be. A kellemes napfelkeltében fürdőző festői szépségű környezetben, vidám hangulatban lesték a horgokat, várták a kapásokat a férfiak, a nők és a gyerekek egyaránt. Bóta Károly képviselő, a verseny lebonyolítója, fő szervezője a folyamatos eredményes fogás után 9.15. órakor zárta a versenyt, majd mérlegelés után összesítette az eredményt, melyet délután a többi versennyel együtt hírdettek ki. A horgászok versenye után a hejőkürti focipályán barátságos labdarúgó tornán mérték össze erejüket a férfiak, melyet végül is az öregfiúk csapata nyert. A Községháza udvarán kora reggeltől nagy volt a nyüzsgés, mert megkezdődött a gyermekjátékok beszerelése, az családok, baráti társaságok pedig bográcsok körül sürögtek-forogtak, mivel főzőversenyen vettek részt. A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozás, lézerharc,csillámtetoválás, arcfestés, sorversenyek, póni lovagoltatás,óriás ugrálóvár várta, ahol folyamatos volt a gyermekzsivaly, az önfeled játék.
12 órakor a falunapi nagyszínpadon Bóta-Bán Enikő műsorvezető köszöntötte a vendégeket és ismertette folyamatosan a programokat, majd a vendéglátós sátorhoz invitálta a hejőkürtieket ahol falunapi ünnepi ebéddel látta vendégül a lakókat az önkormányzat, sőt a beteg, vagy nehezen mozgó lakosoknak házhoz is szállították a falunapi menüt. Ebéd után 13 órakor Strezenecki Stella polgármester hölgy köszöntötte a falunapi rendezvényen megjelenteket, kiemelten Tállai András országgyűlési képviselőt, majd megnyitotta a Falunapi rendezvényt. Nyitóbeszédében köszönetet mondott a képviselő-testület tagjainak, az önkormányzat dolgozóinak, a támogatóknak, a tombola felajánlóknak és a vásárlóknak a sikeres rendezvényért. Külön megköszönte Tállai András úr, és a LIDL Logisztikai Központ támogatását.
A megnyitó után a Kreatív Klub tagjai : Alattyány Józsefné, Csató Viktorné, Imréné Gólián Zsuzsanna Augusztus 20-i ünnepség történetéről tartottak megemlékezést, majd versekkel köszöntötték a vendégeket.
A helyi fellépők után az első sztárvendég: Kaczor Feri mulatós nótáival szórakoztatta a közönséget, beindítva ezzel a vidám hangulatot.A mulatozás után sok-sok tapsot kaptak a hazaiaknak kijáró elismerésként a Hejőkürti Szivárvány Nyugdíjas Klub tagjai, akik dalcsokorral szórakoztatták a vendégeket.A hazaiakat a Mezőcsát Népi Együttes nagyon színvonalas tánca követte, majd Gáspár Anni ismert slágerekkel teremtett vidám hangulatot, melyre már egy-két pár táncra is perdült. Ezt követően Bóta-Bán Enikőt távollétében helyettesítő Pummer Kitti Gréta műsorvezető a rendezvény egyik legdinamikusabb, mulatós előadóját, Kocsis Janikát konferálta be, aki lendületes előadásával táncraperdített sok vendét, s rövidesen megtelt bulizósokkal a színpad előtti terület, annak ellenére, hogy sajnos ekkor már elég erős szél kíséretében az eső is eleredt, mely egy cseppet sem szegte a bulizósok kedvét.
17 órakor Strezenecki Stella polgármester hölgy, műsorvezető, valamint Czinege Csaba képviselővel együtt kihirdették a falunapi versenyek eredményeit és átadták a díjakat.
Versenyeredmények, helyezések:
Horgászverseny:
I. Zombor József 12,25 kg
II. Lados Gábor 12, 05 kg
III. Helyezett id. Molnár László 9,47 kg
Tállai András úr különdíj felajánlását nyerte: ifj. Molnár László 9, 47 kg
Süteménysütő verseny:
1. Nagyné Barna Ilona
2. Ádám Józsefné
3. Barna Petra
Különdíj: Kiss Bertalanné
Főzőverseny
1. Gyuricskó András
2. Nagybíró Eleonóra
3. Szabó Péter
Különdíj: Strezenecki Béla és csapata
A versenyek zsűrizésében közreműködtek:
Főzőverseny zsűri tagjai: Nagy Ilona, Erdei Bálint, Erdeiné Hornyák Enikő, Dudás Miklós Süteménysütő verseny zsűri tagjai:Tállai András,Strezenecki Stella ,Nagy Ilona
Miközben a vendégek az önkormányzat által biztosított falunapi ünnepi vacsorát: a töltött káposztát fogyasztották a színpadon megkezdődött az értékes nyereményeket tartalmazó tombolasorsolás.Strezenecki Stella bejelentette,hogy a falunapi rendezvény tombola bevételét: 279. 000 forintot az önkormányzat képviselő testülete felajánlotta a hejőkürti egyháznak a templom belső felújítására.
Az esti buli kezdéseként 4Dance Club Táncstúdió tagjai mutatós táncokat adtak elő. A mutatós lányok utána Rico x Miss Mood lépett a színpadra, akik a színpad elé invitálták a hejőkürtieket, és együtt énekeltek a közönséggel. Mentős Laci és Czimmermann Kitti mulatós zenéjére megkezdődött az igazi hangulatos tánc, a közös éneklés, az önfeledt szórakozás. A duó fergeteges hangulatot teremtett, a falunapi közönség pedig együtt énekelt és táncolt a fellépőkkel. A hajnalig tartó bulihangulat falunapi bállal folytatódott, melyhez a talpalávalót Zenész Gabi szolgáltatta.
Köszönet a nagysikerű falunapi rendezvényért az Önkormányzatnak, a képviselő testületnek, minden támogatónak és a lebonyolításban közreműködőknek.
A rendezvény: „Humán szolgáltatások fejlesztése Bükkszentkereszten és térségében” című, EFOP- 1.5.2-16-2017-00035 számú pályázat keretében a „Helyi nemzetiségek zenei és kulturális rendezvényeinek támogatása” című program keretében került lebonyolításra.

A falunapi rendezvény tombola bevételét az Önkormányzat képviselő testülete felajánlotta a hejőkürti egyháznak a templom belső felújítására. 279. 000 forintot.
Épített örökségünk a Hejőkürti Róma Katolikus templom 2019. – ben most 200 éves.
Teljes körű belső felújítás van folyamatban, minden forintra nagy szükségünk van.
Hálás köszönettel Strezeneczki Stella polgármester hölgynek és a képviselő testületnek. A felajánlott összeget a templom belső felújítására fogjuk fordítani.
Köszönettel egyháztestület nevében : Bóta Károly az egyháztestület világi elnöke